Frittata con le zucchine (courgettefrittata)

Uit De Zilveren Lepel

Het fijne van frittata (Italiaanse omelet) is dat je met een paar eieren, restjes groente, vlees, vis en/of kruiden de heerlijkste eiergerechten kunt maken én dat ze snel klaar zijn! Vaak zijn ze koud ook erg lekker. Ideaal dus om mee te nemen naar een picknick of naar je werk.

Frittata is een Italiaanse omelet en betekent ‘gebakken’. Het is een gerecht, gemaakt op basis van eieren, waarmee eindeloos variaties zijn te maken door de toevoeging van groente, vlees, vis, kruiden, kaas en/of pasta. Veel frittata’s zijn zowel koud als warm lekker. Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. De restjes van de vorige dag werden gebruikt voor de maaltijd van de volgende dag, verpakt in een eiergerecht. Frittata vind je eigenlijk nooit op de Italiaanse menukaart, maar een beetje creatieveling serveert een stukje frittata als onderdeel van de antipasto misto. Op het internet en in De zilveren lepel zijn heel veel variatie’s te vinden.

Een goede frittata is droog aan de buitenkant en nog zacht van binnen. Eigenlijk kan het niet mislukken (al zorgt een koekenpan met antiaanbaklaag voor het beste resultaat). Het keren van de frittata gaat het makkelijkst met behulp van een plat bord of platte schaal die je op de pan legt en goed vast houdt(!). Dan de pan draaien en het eiermengsel er weer in laten glijden.

Deze courgettevariant vind ik koud het lekkerst. Heerlijk om rond 11:00 uur op het werk de ergste honger te stillen. Voor de warme variant gaan er de volgende keer wel wat meer ingrediënten in. Ik vind courgette heerlijk, maar een beetje meer bite mag wel. Dit heb ik nu opgelost met een scheut ketjap (tja, niet heel erg Italiaans), maar wat meer kruiden of een uitje en paprikaatje zouden het geheel ook al ophalen. Buon appetito!

1 gedachte op “Frittata con le zucchine (courgettefrittata)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.